Ord For ORd Mod Lyset af Birgithe Bjerre Holse - læs anmeldelsen her

Boganmeldelse: Ord For Ord Mod Lyset

Digtsamling, poesi, selvbiografi


Af Birgithe Bjerre Holse
Udgivet af Ordenes Forlag
Bedømt til 5 ud af 5 stjerner

Resume

Ord For Ord Mod Lyset er en modig, selvbiografisk skildring af forfatterens egne oplevelser og tanker igennem en periode med svær depression. Birgithe Bjerre Holse fremstiller på dygtigste vis sine tanker i denne tid i en kombination af skiftevis digte og små personlige historier.

Bogen fokuserer på en depressiv periode i forfatterens liv - både på selve lidelsen samt hendes kamp for at komme igennem den. Desuden berører Ord For Ord Mod Lyset andre emner, såsom angst, sorg og kærlighed - som alle har haft en betydning for forfatteren mht. til både depressionen og hendes styrke til at takle den. 

Stilhedens angst

Tonerne driver ned af væggene

Siver langsomt hen imod mig

Fanger mig ind i deres legende farver

De snor sig rundt om hver en fiber i min krop

Mine sanser danser afsted

Hvirvler mig rundt og rundt og rundt

Musikken stopper

Alting bliver sort

Farverne er forsvundet

Verden står stille

Intetheden træder truende frem

Den bliver større og større

Angsten vokser i mig

Dog kun

Indtil næste nummer begynder at spille


Uddrag af Ord For Ord Mod Lyset

Illustreret med hvid tekst på sort baggrund, som forfatteren har gjort det i bogen.

Ord For Ord Mod Lyset er en velskrevet og indsigtsfuld poesisamling

I sit følgebrev til mig beskriver Birgithe Bjerre Holse, at digtene i Ord For Ord Mod Lyset er ‘her og nu’ -digte, skrevet af hende i forløbet under hendes depression. At skrive digtene var hendes redskab til at tackle sin depression. Senere har hun samlet dem i denne digtsamling, som hun har udgivet via sit eget forlag, Ordenes Forlag. Jeg må indrømme, at jeg på denne baggrund havde et par fordomme, som dog blev gjort helt og holdent til skamme, da jeg satte mig ned for at læse hendes digtsamling.

Digtene i Ord For Ord Mod Lyset er utroligt velskrevne. Birgithe Bjerre Holse leger med lyriske formuleringer, og hun skaber ikke kun nye, spændende sætninger, men beskriver på smukkeste vis en tid, som må have været utroligt svær. Selv uden en egen kendskab til denne lidelse, sad jeg som læser med en eftertænksom tanke og en lille indsigt i hvor hård, modsætningsfyldt og lammende det må have været.

På trods af det hårde emne er Ord For Ord Mod Lyset dog så beskrivende og indsigtsfuld at bogen ikke er tung at læse. Brugen af skiftevist digte og personlige beretninger hjælper læseren til et overblik over det kronologiske forløb i forfatterens proces. Forfatteren har desuden valgt at vende tekst og trykfarve på hovedet i forhold til normalen, idet hendes ord er skrevet med hvid skrift på sort papir. Dette giver en anderledes spændende effekt, der er med til at understrege det dramatiske i hendes digte.

5 fulde stjerner for en fuldendt fortælling

Birgithe skriver selv; “Vi har brug for mere forståelse for en sygdom, som vi ikke snakker så meget om, men som er så udbredt i Danmark, at det er blevet en folkesygdom. Lad os tale om det, ikke tie." Hertil kan jeg kun sige, at jeg er fuldstændig enig, og jeg er sikker på at hendes bog kan hjælpe mange andre med depression og angst. 

Jeg giver derfor Birgithe Bjerre Holse 5 fulde stjerner for en utrolig fuldendt bog, hvor der er tænkt over alle detaljer. Selv de enkelte grammatiske slåfejl, som man støder på med sporadiske mellemrum, har ingen betydning for den samlede læseoplevelse, og jeg kan kun give bogen min varmeste anbefaling.

Læs andre anmeldelser i relaterede genrer

Boganmeldelse: Angstens Besættelse og Et Kaotisk Drama
Boganmeldelse: Angstens Besættelse og Et Kaotisk DramaPoesi, digtsamlinger, angstAf Thomas Alexander JensenBedømt til 4 ud af 5 stjerner Lidt indledningsvis[...]
Boganmeldelse: Ord For Ord Mod Lyset
Boganmeldelse: Ord For Ord Mod LysetDigtsamling, poesi, selvbiografiAf Birgithe Bjerre HolseUdgivet af Ordenes ForlagBedømt til 5 ud af 5 stjernerResumeOrd[...]
Boganmeldelse: Mosaik
Romanaf Ellen BacheAnmeldt til 4 ud af 5 stjernerResume‘Mosaik’ er en sørgmunter og episodevist tragikomisk fortælling om en gruppe mennesker,[...]