Min vej hjem af Anita Andersen, anmeldt af FrobbieStories

Boganmeldelse: Min vej hjem

af Anita Andersen

Temaer: Selvbiografi, LGBT

Vurderet til 5 ud af 5 stjerner

Resume

Min vej hjem er en ærlig og modig selvbiografisk beretning om Anita Andersens transition fra mand til kvinde. 

Anita beskriver i sin bog, hvordan hun allerede som barn og senere som voksen har følt sig fanget i en forkert krop - lige indtil hun tog valget om at skifte køn. Kønskiftet beskriver Anita som en årelang, besværlig og pinefuld proces, der både har mødt modstand i offentlige og private sektorer samt på det personlige plan. Transitionen har kostet hende venskaber og skabt udfordringer i familielivet, og mange bække små har ledt til et forløb med både angst og depression.

I bogen får man den ærlige og hudløse fortælling om en drengs lidt ensomme opvækst, en familiefars kvaler og kamp for at leve op til sin rolle, en begyndende tid som transkønnet, udfordringer omkring at skifte køn i den offentlige sektor, en skilsmisse, hormonbehandlinger, en kamp for at blive godkendt til kønsskifte-operation og senere operation i udlandet, en hård tid med depression og angst, samt svigt og mangel på accept fra nære relationer. 

Et forsøg på at nedbryde fordomme

Anita går i dybden med sin fortælling og ligger ikke fingre imellem, når hun beskriver alt fra hårfjernelse på intime områder, til senfølger og komplikationer til både hormonbehandlinger og kønsskifteoperation. Historien er desuden understøttet er fotografier fra forskellige tidspunkter i livet, og man skal ikke være sart, når Anita både viser og fortæller om sit forløb,

Læseren får en ærlig historie. Selv uden et personligt kendskab til et forløb, som det Anita beskriver, får man som læser alligevel et godt indblik i de vanskeligheder, der kan være forbundet med et liv som transkønnet. Historien giver et indblik i en utrolig hård periode i Anitas liv, som man som læser kun kan være imponeret og beæret over at få lov til at se med i.

Anita fortæller blandt omkring dysfori - en tilstand med identitetsforstyrrelse, hvor man ikke føler sig som sit fødte køn, og som kan blive så overmandende at det kan ende fatalt. Hun beskriver at selvmordsraten er ca. 40% blandt transkønnede, en statistik hun var tæt på at bidrage til og som hun nu gerne vil forsøge at påvirke i den modsatte retning.

Anita Andersen skriver i sit forord: "... Denne bog er først og fremmest skrevet som et forsøg på at nedbryde fordomme og den uvidenhed, der desværre stadig er omkring transkønnede. Jeg håber at kunne overbevise bare nogle om, at det bestemt ikke er et valg eller en fiks ide, når man pludselig står frem og siger, at man er transkønnet. (...) Det jeg gerne vil med denne bog er at bekæmpe fordomme og hjælpe andre igennem et kønsskifte ved at fortælle, at det nok skal gå, selv når det ser sortest ud. Kan jeg redde bare ét liv, er min mission lykkedes."

Fem stjerner for en fascinerende bog

Min vej hjem er en dybt rørende beretning og efter min mening et vigtigt bidrag til LGBT-litteraturen. Anitas budskab med bogen er prisværdigt og historien er fascinerende. Selv det hårde emne til trods, er den fortalt i et levende sprog, der ikke bliver for tungt. Jeg giver bogen 5 fulde stjerner for en gribende beretning, der heldigvis ender godt.

Jeg er beæret over at have fået lov til at læse om Anitas rejse. Jeg vil anbefale bogen til alle, der er interesseret i mere viden omkring transkønnethed og særligt til personer, der slås med lignende problematikker.