Dukkemageren -læs boganmeldelsen hos FrobbieStories

Boganmeldelse: Dukkemageren

Roman, historisk fiktion
Af Jessie Burton

Resume

Den 18-årige Nella Oortman ankommer en efterårsdag i 1686 til et af Amsterdams fineste huse, hvor hun fuldstændig ubekendt med husets andre beboere skal overtage husholdningen som deres nye frue. Nella er nemlig blevet bortgiftet til den fremtrædende købmand, Johannes Brandt, men på dagen for hendes ankomst er hendes nye mand ikke hjemme. Nella modtages i stedet af Johannes’ ugifte søster, Marin, og de to tjenestefolk, Cornelia og Otto.  

Nellas nye hverdag indledes på skuffende vis med en magtkamp med Marin omkring husets husholdning og en lige så stædig kamp for at vinde Cornelias og Ottos venskab. En dag forærer Johannes Nella en forsinket, men fornem bryllupsgave, et dukkehus, udarbejdet som en miniature af deres hjem. Dukkehuset skaber furore hos både Nella, der føler sig spist af med en legetøjsmodel af det liv hun bliver nægtet, og hos Marin, der protesterer over sin brors ødselhed.

Nella har endnu intet begreb om de prøvelser, som hun som Johannes Brandts hustru skal gennemgå. I takt med at Nella langsomt finder sin nye rolle som hustru af en af Amsterdams mest prominente købmænd, afsløres dybt begravede hemmeligheder en efter en, der truer med at underminere hele fundamentet for Nellas nye liv. Da dukkehusets miniaturer også pludselig begynder at afspejle hendes tilværelse, bliver Nella først rigtigt skræmt.

“...Langt om længe rækker Johannes ud efter forhængene, og med en overdreven bevægelse trækker han dem fra. Kvinderne gisper. Skabets indre kommer til syne, opdelt i ni afdelinger, nogle af dem beklædt med guldpræget tapet, andre med træpaneler. 

“Er det - det her hus?” siger Nella.

“ Det er dit hus,” retter Johannes hende fornøjet.

“Det er en hel del lettere at holde styr på, “ siger Cornelia og strækker hals for at se ind i de øverste værelser.

Dukkehuset detaljerede lighed med det rigtige hus er næsten uhyggelig, som om det rigtige hus er skrumpet, dets krop skåret i to dele og dets indvolde blottet. De ni rum, fra køkken, salonen og op til loftet, hvor tørv og brænde opbevares tørt og godt, er nøjagtige kopier. “Der er oven i købet en skjult kælder,” siger Johannes og løfter gulvet op mellem køkkenet og anretterværelset for at afsløre et skjult, tomt rum. Loftet i anretterværelset er tilmed forsynet med et identisk trompe l’æil. Nella husker sin samtale med Otto. Bægeret løber over, havde han sagt…”

Uddrag af 'Dukkemageren'

af Jessie Burton

En solid research understreger en fængslende handling

Bogens begyndelse er dens epilog, hvilket sender læseren forventningsfuld og nysgerrig lige i favnen på handlingen. Det er en skriveteknisk lille finurlighed, der virker overbevisende. 

Jeg savnede dog lidt mere spænding omkring dukkehuset, idet den indledende mystik, som Jessie Burton opbygger omkring denne tvetydige bryllupsgave, føles uudnyttet og falder bort i resten af de kriser, som Nella ellers må tackle. Handlingen omkring dukkehuset og Nellas øvrige liv med de dertilhørende prøvelser føles desuden som to parallelle historier, der kun let og i mindre overbevisende grad flettes sammen til slut.

Alligevel bør man læse ‘Dukkemageren’, der indfanger dig som læser i en fængslende historie, hvor omgivelserne er så tydeligt beskrevet, at de næsten er malet på siderne. Handlingen er velfunderet i en solid research af 1600-tallets Amsterdam, og man fornemmer næsten havnens halvrådne lugt og hovedhusets prikkende mørke stråle fra de ca. 500 sider, som man hurtigt vender én efter én indtil bogen er slut.

Læs den hvis du alligevel ikke behøver din nattesøvn

‘Dukkemageren’ er en utroligt spændende og medrivende roman, der giver gåsehud på armene og får soveværelsets mørke hjørner til at virke nærværende. Det er en tyk bog, som man dog hurtigt får læst, da den er svær at give slip på før den er slut. - Absolut en manglende nattesøvn værd.

Jeg giver 'Dukkemageren 4 ud af 5 stjerner for en flot og fængslende læseoplevelse.

Læs en anmeldelse af Dukkemageren her

Måske kunne disse indlæg også interesse dig?

Boganmeldelse: Udenfor rammen
Boganmeldelse: Udenfor rammenPoesi,En digtsamling af Dennis RamsøeEn bog med et poetisk udtryk, der gør indtryk'Udenfor rammen' er en dramatisk digtsamling,[...]