Det blå Slot af L.M. Montgomery, på dansk v. Lea Thume

Boganmeldelse:

Det blå slot


Af Lucy Maud Montgomery, på dansk ved Lea Thume Udgivet af Pilgaard Publishing

Historisk fiktion, kærlighedsroman

Bedømt til 4 ud af 5 stjerner

Resume

Historien udspiller sig i begyndelsen af 1900-tallet, før 1. Verdenskrig, i den fiktive canadiske by, Deerwood. En tid hvor sociale, kulturelle og kirkelige doktriner dikterer uskrevne love for menneskers gøren og laden.

Valency Stirling fylder 29 år til sin og hele familiens skam, da hun endnu ikke er gift og må erkende sin skæbne som gammeljomfru. Hun har hele sit liv levet en kedelig og dydig tilværelse under sin families skrappe regler for, hvordan en ung pige sømmeligt bør opføre sig. Valency bliver holdt nede med nedladenhed og bebrejdelser, og hun hader bittert sit liv og hele sin familie.

Da hun en dag får en skæbnesvanger besked, der ændrer hele hendes livssyn, beslutter hun, at gøre oprør mod familien. Hun flytter uden forklaring ud af barndomshjemmet for at opvarte en syg veninde på hendes dødsleje. Her møder hun nye venskaber og ikke mindst kærligheden, og hendes liv tager en lykkeligere drejning.

Valency er lykkelig i ca. et årstid, men må så igen træffe et valg omkring ærlighed og kærlighed. Valency skal ikke mindst afgøre om hun tør stole på, at kærligheden faktisk har fundet hende - hende den ubetydelige Valency Stirling.

Morgenmaden var altid den samme. Havregrød, som Valency hadede, ristet brød og te, og en teskefuld marmelade. Mrs. Frederick mente, at to teskefulde var ekstravagant - men det gjorde ikke Valency noget, for hun hadede også marmelade. Den råkolde, forstemmende, lille spisestue var koldere og mere forstemmende end sædvanligt; regnen strømmede ned uden for vinduet; de afdøde Stirling’er gloede olmt ned fra væggene, i rædselsfulde, forgyldte rammer, der var bredere end billederne.

Og alligevel ønskede kusine Stickles Valency hjerteligt tillykke med dagen!

“Ret dig op, Doss,” var det eneste, hendes moder sagde.


Uddrag af Det blå slot, af Lucy M. Montgomery

Oversat til dansk af Lea Thume v. Pilgaard Publishing

Dygtigt skildret karakterer

L. M. Montgomery er en dygtig skribent, der nok mest er kendt for ungpigeserien ‘Anne fra Grønnebakken’.

I denne roman skuffer L. M. Montgomerys erfarne skrivepen heller ikke. L. M. Montgomery er efter min mening særligt god til at skabe karakterer, som vi alle i et eller andet omfang kan genkende fra vores eget liv og vor omgangskreds.

I Det blå slot er også figurerne dygtigt og karaktertisktisk beskrevet. Vi kender eksempelvis alle den bedrevidende tante, den snobbede og nærtagne onkel, den hypokondriske kusine med indbildte lidelser, og den selvpinlige onkel, der gerne gør sig morsom på andres bekostning og som ingen tør sige imod. Når L. M. Montgomery sætter disser gennemførte karakterer i samme stue, skaber hun en mærkbar ubehagelig stemning, som man som læser føler tydeligt fra Valencys stol. Man fatter klar og umiddelbar sympati med Valency.

Dertil er de historiske beskrivelser af samtiden en fornøjelse at læse, og selvom plottet er temmelig forudsigeligt, var Det blå slot virkelig god læsning fra ende til anden.

Det blå slot af L.M. Montgomery, læs boganmeldelsen her

Et imponerende oversætterværk

Selvom bogen har stedvise grammatiske slåfejl, er det et imponerende oversætterværk, udført af Lea Thume, der må have brugt uanselig meget tid på at researche gammeldags talemåder og endda bibelhistorie. Jeg kan kun forestille mig det arbejder, der ligger bag at oversætte gamle engelske citater og talemåder til dansk, uden at handling og historiens atmosfære udvandes med oversættelsen.

Det blå slot er en skøn hybrid af historisk fiktion, kærlighed og familiedrama. Dertil er den både morsom, fuld af spidsfindigheder og spydigheder, og trods det gammeldags sprog er bogen absolut letlæselig. 

Jeg giver Det blå slot 4 ud af 5 stjerner for virkelig god læsning, hvor ens egne følelser bliver berørt af flere omgange og på mange måder.

Måske er disse indlæg også interessante?

Æble Ble Le – bogserie
Æble Ble Le - bogserie Af Forfatterne Charlotte T. Frobenius og M. L. Sølyst JebergIllustrator: Charlotte T. FrobeniusByg Med Ord- Er[...]
Boganmeldelse: Min vej hjem
Boganmeldelse: Min vej hjemaf Anita AndersenTemaer: Selvbiografi, LGBTVurderet til 5 ud af 5 stjerner ResumeMin vej hjem er en ærlig[...]
Boganmeldelse: Fanny Fairychild og Odins Øje
Boganmeldelse:Fanny Fairychild og Odins ØjeBørnebog (+10 år), fantasy, spænding, nordisk mytologiaf Lykke Lindbo2. bog i serien om Fanny FairychildBedømt til[...]