Boganmeldelse af Conan, nu udgivet på dansk

Boganmeldelse: Conan Bind 1

af Robert Erwin Howard


Fantasy, sword -and sorcery 
På dansk ved Lea Thume, udgivet af Pilgaard Publishing
(Engelsk titel: Conan the Barbarian)
Antal stjerner:

Resume

I dette første bind i en ny dansk bogserie om den velkendte barbar, Conan, får man en episk læseoplevelse med masser af magi og mystik. Historier om lunefulde troldmænd, gruopvækkende fabelvæsner, gammeldags barbariske krige og primitive ambitioner er netop, det vi forbinder med barbaren, Conan, og det skorter bestemt ikke på uhyggen i denne udgave.

Conan Bind 1 er en samling af 5 klassiske noveller om Conan, der nu for første gang er oversat til dansk og udgivet i bogform.

Vi møder Conan som en mægtig konge, en kløgtig tyv og en nådesløs lejesoldat. Han skildres fuld af kontraster, både som den hårdkogte morder uden samvittighed, men også som en hengiven og selvopofrende personlig beskytter for historiernes smukke kvinder.

Uddrag af Conan Bind 1

Fra Føniksen på sværdet

"I Mitras navn, Herre Konge, vær stille!" Det var Mitras ypperstepræst, der råbte og hans ansigtsudtryk var askegråt.

Conan kastede hovedet op, som en løve kaster sin manke tilbage, og hans stemme svulmede med en løves vrede snerren. "Er jeg en slave, at jeg lukker munden på din befaling?"

"Nej, nej, Herre." Ypperstepræsten rystede, men ikke af skræk over den kongelige vrede. "Jeg havde ikke i sinde at fornærme." Han bøjede sit hoved tæt på kongens og talte i en hvisken, der kun nåede Conans øren. "Herre, det er et anliggende uden for menneskelig fatteevne..."

Teknisk

Et lyrisk og let poetisk sprog, der blev en lektørudtalelse værdig

Originaltitlerne er smukt oversat af Lea Thume og samlet i dette bind af Pilgaard Publishing, der har fået en lektørudtalelse for bogen, som nu er at finde på de danske biblioteker.

Sproget er ambitiøst, let lyrisk og til tider helt poetisk i sine beskrivelser. Enkelte steder forstyrres læseflowet dog af et let knudrede formuleringer, hvor de trætte øjne må genlæse sætninger, for at historien giver mening. Oversættelsen er dog holdt tro mod det originale sprog, og Lea Thume har efter min mening gjort et fantastisk stykke arbejde med denne bog, der mestedelens er en medrivende fornøjelse, at læse.

Knaldgod underholdning

Jeg giver dette første bind af Conan 4 ud af 5 stjerner for en fabelagtig og magisk læseoplevelse med masser af hak og hug, men ikke mindst for knaldgod underholdning. En varm anbefaling herfra.

Faktaboks

Historien om barbaren Conan

Historierne om barbaren Conan blev udgivet for første gang i 1932. Robert E. Howard udgav mange andre historier om Conan inden han begik selvmord i 1936. - Historier, som nu må siges, at regnes for klassikere. På dansk har disse historier om Conan kun været udgivet i forskellige tegneserieformater, men aldrig i bogform. Dette har Pilgaard Publishing nu helt suverænt lavet om på, her ca. 85 år efter skabelsen af de første historier.

Udgivet som Bind 1 kan man jo som læser både gætte og glæde sig til flere bind med historier om barbaren Conan.

Dette bind indeholder:
  • Conan af Cimmeria (udgiverens forord)
  • Føniksen på sværdet
  • Det blødrøde citadel
  • Elefantens tårn
  • Den sorte kolos
  • Den bugtende skygge (Xuthal fra skumringen)

Kunne dette også fange din interesse?

Lille Mille og Rebet i Træet
Lille Mille og Rebet i TræetSkrevet og illustreret af Charlotte T. FrobeniusKøb bogen hos Forlaget PetuniaNår fantasien forsvinder og skal[...]
Bastians Bedsteste Venner
Bastians Bedsteste Venner- redder ham fra Blivevæk-hedenSkrevet og illustreret af Charlotte T. FrobeniusHumoristisk bog om venskab og samarbejde på tværs[...]
Boganmeldelse: Tempus Investigations Season 3
Boganmeldelse: Tempus Investigations Season 3Af Claus HolmGenre: Fantasy, krimi, fiktionEt skriftligt TV-ShowVurdering:Tempus Investigations Season 3Sæsonafslutning på Tempus Investigations-serienDet skal ikke[...]